Loper.ferrenzo.nl Home

zaterdag 21 maart 2009

Verslag CPC halve marathon

Een week geleden was de City Pier City editie 2009, het NK halve marathon. Ik heb meegelopen, ben in dik nieuw PR gefinished en toch niet blij. Sinds die finish heb ik last van mijn rechter achillespees, een blessure waarvan het herstel lang zal duren. En dat is balen!

Eindtijd, PR!

Oke, eerst dan maar het goede nieuws: Ik heb mijn PR op de halve marathon met 2 minuut 30 verbeterd! De finish was in 1:22:23, 7 seconden sneller dan waar ik vooraf op mikte. Gemiddeld alweer 15,4 km/u. Ik had graag nog sneller gelopen, maar dat er nu niet in en die uitdaging bewaar ik voor de volgende keer.

Overall was ik 213de van de 7248, binnen het NK M35 is het plaats 17.

Pacen

Normaal gesproken start ik mijn races altijd alleen, dit keer had ik afgesproken met collega AAC loopster Angelica Esparza om haar te gaan pacen. We lopen ongeveer even snel, onze PR's liggen niet ver uit elkaar. Een tempo van 3:55 / kilometer is voor ons allebei haalbaar en daarom zijn we samen op die snelheid gestart.

Tot kilometer 16 hebben we samen gelopen, gemiddeld precies in 3:55. Sommige kilometers zaten we op 3:50, sommige tegen de 4 minuten aan. Er stond best wat wind en daardoor was het lastig nog preciezer de afgesproken snelheid vast te houden.

Vanaf ongeveer 2/3 van de afstand begon Angelica moeite te hebben om de 3:55 vast te houden en ik had juist het gevoel dat ik nog wat over had. Daarom ben ik, in overleg, na 16 kilometer versneld naar 3:45. Angelica kwam door in een hele mooie 1:23:07, 14de bij het NK vrouwen senioren!!!

Hoe het was? Leuk! Ik kan niet anders zeggen. Voor mijn gevoel vlogen de kilometers voorbij. De tijd gaat sneller omdat je nog meer en nog bewuster bezig bent met de dingen om je heen; de snelheid, doorkomst tijden per kilometer, zoeken naar de ideale lijn, wind ontwijken, etc.. In schril contrast met de laatste vijf kilometer. Dat was bikkelen, doorgaan op karakter en vooral veel pijn verbijten. Die kilometers waren lang... 

Statistieken

Zie hieronder de analyse van de wedstrijd vanuit SportTracks (klik om te vergroten), zoals opgenomen op m'n Garmin 305. Mooi te zien zijn de iets te snelle start, een iets te snelle 9de kilometer, mijn demarrage na kilometer 16 en de zwaar tegenvallende 18de kilometer. Ik ben trots op de versnelling richting het einde!


Een ander opvallend punt is de hoge hartslag. Ik ben gewend een halve marathon gemiddeld met een hartslag van 183 slagen per minuut te lopen, hier lag het met 188 een flink stuk hoger. De 10 km in Schoorl ging bijvoorbeeld in 185 gemiddeld. Waarschijnlijk een stukje vermoeidheid en de vorm van een slaap achterstand.

Blessure

En nu? Rustig aan doen, herstellen. De eerste twee dagen na de race kon ik maar amper lopen, zoveel pijn zat er in de rechter achillespees. Nu gaat het beter, maar hardlopen zit er voorlopig nog niet in. De grote vraag is hoe lang het herstel gaat duren. Vier weken, 8 weken, nog langer? Ik had me al ingeschreven voor de Sloterplasloop op 5 april, maar die zal ik afzeggen.

Hopelijk binnenkort positief nieuws over het herstel!

1 opmerking:

Anoniem zei

Prachtige prestatie! Hoop dat je herstel goed en vlot gaat!

Een reactie posten