Loper.ferrenzo.nl Home

zondag 8 februari 2009

Schoorl 10 km, uitslag en PR

Vandaag was er weer de 10 kilometer van Schoorl (naast de 21 en 30). Voorheen het NK op de weg, nu "gewoon" een internationale wedstrijd. Ik had me ingeschreven omdat het me leuk leek weer eens een 10 te proberen, het was pas mijn derde.

Mijn doel bij een wedstrijd is, naast winnen (geen optie dit keer), een zo snel mogelijke tijd lopen. Om dat te bereiken moet je vooraf een idee hebben bij de tijd die je kunt lopen, zodat je met de juiste snelheid kunt starten. De vorige twee wedstrijden gingen in 41:30 en 39:50. Ik zou veel sneller moeten kunnen, waarschijnlijk tussen de 38:00 en 37:30. Waarbij vooral die laatste tijd best optimistisch is.

Vooraf had ik het volgende plan opgesteld voor de wedstrijd:

  •     Eindtijd tussen 37:30 en 38:00
  •     Rustig starten, snelheid 3:50 / min (3:45 is nodig voor eindtijd 37:30)
  •     Na de eerste paar kilometer proberen te versnellen naar 3:45 en dat volhouden t/m 9 kilometer
  •     De laatste kilometer een eindsprint
De wedstrijd verliep redelijk volgens plan. Het meest opmerkelijke verschil is dat een plan als hierboven er makkelijk uit ziet, maar dat het in de praktijk toch echt anders werkt. Flink bikkelen, doorzettingsvermogen tonen. Halverwege had ik er echt niet zo veel zin meer in.

Verder bleek het heel lastig om te versnellen naar een snelheid van 3:45 / min, 3:50 ging nog wel. Positief was dat de eindsprint al op kilometer 8 begon en daarmee heb ik veel tijd goed gemaakt. Alles samen zorgde voor een eindtijd van 37:40, 15,9 kilometer per uur. Voorwaar een mooie prestatie, een verbetering van 2 min 10 op mijn PR. Ik ben er in ieder geval heel erg blij mee!

Hieronder een grafiek met de snelheid per kilometer en hartslag. De start was ietwat snel, verder een gekke 'inzinking' tussen 7 en 8 kilometer. Ik denk, maar kan het me niet herinneren, dat het daar omhoog liep. Direct erna ging het in ieder geval wel omlaag, wat je terug ziet in de snelheid op de 9de kilometer. De laatste kolom is trouwens slechts over 20 meter, de echte eindsprint. De dip in de hartslag na drie kilometer was een meetfout, de band was naar beneden gezakt.

 Snelheid en hartslag per kilometer, klik voor vergroting

Wat erg leuk was is dat door het trainen bij AAC je bekenden tegenkomt bij het warmlopen, onderweg en na afloop. Dat maakt het een stuk gezelliger!

De volgende wedstrijd wordt, als het goed is, de CPC in Den Haag. Een halve marathon en ook het NK voor deze afstand. Op basis van mijn prestatie van vandaag moet ik bij die wedstrijd tussen de 3:50 en 3:55 per minuut kunnen lopen, denk ik. Interessant!

1 opmerking:

Anoniem zei

Knappe tijd! Ik hoop over ca. een half jaar zo'n tijd te lopen!

Een reactie posten