Loper.ferrenzo.nl Home

vrijdag 27 februari 2009

Koptelefoon review: Nike SBJ020 en Sennheiser PX100

Sinds ik een iPhone heb luister ik weer naar muziek tijdens het lopen. Het liefst naar opera's, maar daar gaat het nu even niet om, het gaat nu over de koptelefoon. De standaard oordopjes van Apple voldoen qua geluid redelijk (goed genoeg voor mij), maar tijdens het lopen schuiven ze uit je oor. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en dat heb ik via een kleine omweg gevonden.

Nike SB HJ020 (Philips SHJ020

Mijn wensen waren redelijk simpel, ik wilde oordoppen die goed bleven zitten. Geluidskwaliteit is niet zo belangrijk, het horen van omgevingsgeluiden wel. Om die reden vallen afsluitende in-ear dopjes bijvoorbeeld af.

De Nike SB-HJ020 lijkt perfect. Lichtgewicht, voor het sporten bestemd en met een prijs van ongeveer 12 Euro (Ebay) spotgoedkoop! De beugel achter je hoofd langs zorgt ervoor dat de koptelefoon blijft zitten, goede reviews op Amazon bevestigen dat.

In de praktijk valt vooral het geluid tegen. Geen laag, dat was te verwachten, maar ook middentonen onbreken. Alleen het hoog blijft over. Verder schuurt de beugel langs de kraag van je hardloopshirt en veroorzaakt daarmee, net als de wind, veel geruis. Geen topper dus.

Niet tevreden met deze set ben ik verder gaan zoeken.

Sennheiser PX-100

Zelf was ik nooit naar een type koptelefoon als deze gaan kijken, maar een andere hardloopblogger raadde hem aan, de Sennheiser PX-100. Een set niet gericht op sporten, maar daarom niet minder geschikt. Door het ontwerp blijft hij bij het lopen goed op je hoofd zitten, windgeruis is een minimaal probleem en wat betreft geluid zit het bij Sennheiser wel snor. Zeker met van die grote speakers als bij deze.

Tijdens het lopen zijn ze zeker zo fantastisch als ik had gehoopt. Er zit een heel mooi geluid in met genoeg bas. Pauken komen prima door, ook bij een laag volume. Omgevingsgeluiden hoor je goed, windgeruis is inderdaad minimaal en van het (lage, maar hoger dan van de Nike) gewicht heb je geen last. Het enige nadeel is dat je oren wat zweteriger worden dan met dopjes.

Als ik een koptelefoon mag aanraden, dan is het deze: de Sennheiser PX100. En met een prijs van 25 Euro (Ebay) kun je je geen buil vallen. Because you're worth it!

1 opmerking:

Anoniem zei

zou je eigenlijk de sennheiser px 10 eens moeten horen en mee lopen

Een reactie posten