Loper.ferrenzo.nl Home

maandag 14 januari 2008

Egmond uitslag - PR!!!

Gisteren, zondag, heb ik de halve marathon van Egmond gelopen in een nieuw PR. Niet te geloven. Geen gewoon en te verwachten Egmond-PR, maar een heus halve-marathon-PR! Twee maanden geleden ging de halve van Amsterdam al in een bijzonder hoog tempo, nu op dit toch loodzware parcours heb ik nog een stap harder gelopen. De eindtijd:

1:25:18

(zegge: een uur vijfentwintig minuten en achttien seconden)

Driewerf hoera!

De foto hierboven is genomen op ongeveer anderhalve kilometer voor de finish. Blij. Om Hilde en Stef te zien, maar ook dat het er bijna op zit. En omdat het zo lekker is om hard te lopen.
Op zaterdag had ik er al rekening mee gehouden dat een goede tijd mogelijk was, misschien zelfs wel in de buurt van mijn PR. In tegenstelling tot vorig jaar was het strand breed en hard. Dus niet steeds inhalen over het mulle zand, dat scheelt. De wind was hard, windkracht 7 tot 8, maar haaks op het strand en daarmee niet echt een factor.

Op zondag was de wind 90 graden gedraaid naar het Zuiden. Wel wat in sterkte afgenomen (windkracht 4-5), maar nu de volle zeven kilometer van voren. Sinds de wedstrijd in Baak weet ik hoe zwaar dat kan zijn. Niet zozeer de eerste kilometers, die gaan nog wel. Langzaam maar zeker raak je verzuurd, is de snelheid niet vol te houden en zakt het tempo in. Slopend. En in Egmond ben je na het strand pas halverwege. Dat wil zeggen, daar ben je als je het laatste stuk door het mulle zand en daarop volgend de klim tegen de duin op hebt overleefd, want dan pas zit je op 10,55 km. Direct daarna volgt dan weer het meest heuvelachtige stuk van de route. Terwijl het eigenlijk je bedoeling is om aan te zetten en tijd goed te gaan maken, nu die wind weg is. Ook lekker...

Maar niet om te klagen, ik heb fantastisch gelopen. De hele wedstrijd heb ik wel door gehad dat het hard ging, maar ook geweten dat het net niet hard genoeg ging voor een PR. Het was ongelooflijk om dan toch op het einde de tijd op de klok bij de finish te zien. Na de laatste bocht, die met die venijnige klim de boulevard op, kwam een tijd in beeld van, omgerekend naar onze starttijd, 1 uur 25. Met een 100 meter te gaan was ineens duidelijk dat ik nog wel onder mijn PR tijd zat. Met het laatste beetje energie en kracht ben ik naar de finish gesprint en met 8 seconden marge de finish over gedenderd. Waanzinnig! Kom ik de komende dagen wat hyper, weet dan dat het de adrenaline is van die laatste meters voor en vooral ook van na de finish.

Het levert mooie cijfers op:

Egmond 2007
Eindtijd - 1:35:15
Klassering - 196 / 6154
Snelheid - 13,3 km/u

Egmond 2008
Eindtijd - 1:25:18
Klassering - 17 / 6167
Snelheid - 14,8 km/u

De volgende cijfers zijn niet officieel, maar wel interessant
Klassering bij wedstrijdlopers: 197 / 1384
Totale klassering - 252 / 9658
Lopers ingehaald - 3.500 tot 3.900

Dat ik niet door had dat ik zo hard ging, had te maken met m'n mooie GPS horloge. Ergens is er iets fout gegaan waardoor ik bij de finish pas op 20,8 kilometer zat. Of de route is te kort, of mijn GPS heeft 300 meter overgeslagen. Raar!!!

Egmond is fantastisch, volgend jaar weer! Eerst over 8 weken de halve marathon in Den Haag (City Pier City) en dan aan het einde van het jaar de Marathon van Amsterdam.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wow... 10 minuten sneller dan vorig jaar. Absurd snel man! En 17e van de bijna 6200 recreanten (neem ik aan), niet normaal.

Jij verdient een heerlijk ijskoud blik zwart goud vrijdag.

Ik durf niet teveel aan volgend jaar te denken, nog 's 10 minuten eraf lijkt me onmenselijk of toch...?

Thimo Jansen zei

Een koud blikje Coke zal er wel in gaan! :-)

Ik denk dat vijf minuten eraf nog wel mogelijk is. De progressie was zo extreem het afgelopen jaar, daar is vast de rek nog niet uit. Maar na de CPC van over twee maanden ga ik me vooral richten op de Amsterdam Marathon. Het tempo ligt dan wat lager en telt vooral het uithoudingsvermogen. Wie weet. Ik ga wel weer proberen mee te doen volgend jaar!

Een reactie posten