Loper.ferrenzo.nl Home

maandag 24 december 2007

Vervolg op blessure

Iets meer dan twee weken geleden kreeg ik, net als een jaar daarvoor, last van mijn linker knie. In tegenstelling tot wat ik eerder dacht, lijkt het er sterk op dat de blessure wordt veroorzaakt door rustig, ontspannen lopen. Ik heb een artikel over geschreven in mijn BLOG. Sindsdien heb ik vijf keer gelopen. Met wisselende resultaten, maar voornamelijk weinig last.

15 december - Interval 7 x 1 km met 3 min rust
Een interval training leek een goed idee. Langzaam lopen was het probleem, niet voluit sprinten. De eerste drie kilometers waren veelbelovend: 3:44, 3:35 en 3:36. Zo snel had ik nog nooit gelopen, bijna 17 km/u over een hele kilometer! Bij de vierde ging het tempo alweer wat omlaag. Halverwege de vijfde kilometer ging het mis met mijn knie en ben ik rustig trimmend verder gegaan. Met zoveel mogelijk spanning op de linker knie natuurlijk. Dat ging op zich wel weer goed. De hogere snelheid brengt blijkbaar een extra belasting met zich mee, wat niet 100% door de spieren wordt opgevangen waardoor de knieband toch weer opspeelt. Althans, dat was mijn theorie.

16 december - Duurloop 1 uur 30, cross
Een duurloop, zoveel mogelijk over onverhard en met een rustig tempo. Maar wel met continu spanning op de knie. Ondanks de grote afstand (bijna 17 km) en de zware ondergrond (veel gras, kilometers zanderig ruiterpad, stukken slootkant) ging dit goed. Bij het warmlopen was de knie nog wat pijnlijk, maar later trok dit weg. Ook de dag erna had ik geen last. Goed nieuws! Blijkbaar kan ik ondanks de blessure nog lange, zware kilometers lopen. Op voorwaarde dat het niet te hard gaat en er spanning op de knie staat.

In het bos bij Halfweg (volgens mij het Houtrak, maar hou me er niet aan vast) lopen hele leuke, kleine buffels rond. Vandaag heb ik een keer mijn telefoon bij me om er een foto van te maken. De rug van deze beesten is niet meer dan een meter van de grond af.

18 december - Duurloop 1 uur 5
Het standaard dubbele rondje om de Sloterplas. Ook dit ging weer goed, erg goed zelfs. De eerste ronde in 26 min 30, de tweede ronde in 25 min 55. Volgens mij mijn snelste ooit in 4 min 18 per kilometer. Dat heb je soms, dan zit er een paar keer iemand voor je en dan moet je die inhalen. Eén van de prooien was een bejaarden scooter en die krengen blijken 15 km/u te lopen. Tenminste, dat gaf mijn GPS aan...

21 december - Heuveltraining 6 x 620 meter met 400 meter wandelen
Toch maar weer een interval-achtige training geprobeerd. Er lag sneeuw op de route, dus helemaal vol kon ik niet gaan. De hoogste snelheden zaten bij de 3:40, de laagste bij 3:52. De snelheid was niet helemaal top, maar de knie wel weer. Voor de zekerheid wel extra lang in- en uitgelopen. Overigens ging het er bij de vorige heuveltraining heftiger aan toe. De snelste route ging toen in 3:30 met een topsnelheid van 19 km/u.

23 december - Duurloop 2 uur 15
Soms moet je het lot tarten om te verkennen waar de grens ligt. Precies een jaar geleden stond dezelfde training op het programma. Van deze training raakte ik toen geblesseerd aan mijn knie. Nu gebruik ik dezelfde training om te kijken of ik de blessure nu onder controle heb. De training bestaat uit een rustige duurloop van 2 uur; met in- en uitlopen kwam het uit op 2 uur 15 en een afstand van 27,5 kilometer. Van te voren weet je dat het pijn gaat doen, die afstand. Vanaf kilometer 18 werd het zwaar. Iets na de 25 kilometer ben ik gebeten door een hond. Maar mijn knie hield zich weer prima. Ik durf de uitspraak nu wel aan: Ik heb de blessure onder controle. Hoera!

Het was werkelijk prachtig weer om te lopen, tussen Sloterdijk en de A9. Er is daar genoeg te zien, met tientallen vliegtuigen die overkomen op weg naar Schiphol (een dubbele aanvliegroute), de Haarlemmerweg, de A9, de Ceres terminal in de verte en natuurlijk het vele groen, de landelijke boerderijtjes, de paarden en schapen. Hier een foto van de route met op de achtergrond de Ceres terminal en boven een vliegtuig op weg naar Schiphol

Geen opmerkingen:

Een reactie posten