Loper.ferrenzo.nl Home

vrijdag 19 oktober 2007

Laatste voorbereidingen Amsterdam

Dit bericht had ik gisteren al geschreven, maar ik was hem vergeten te publiceren...

Aanstaande zondag barst de Amsterdam Marathon los en sta ik aan de start voor de halve. Afgezien van een vervelend slaaptekort ben ik er helemaal klaar voor. De afgelopen week heb ik nog drie keer zwaar getraind, vanavond een laatste rustige loop en dan wordt het zondag weer knallen!

De interval training van vorige week donderdag bestond uit 6 x 1000 meter en 2 x 2000 meter, met tussendoor respectievelijk 2 en 3 minuten rust. Voor het eerst heb ik de interval met de Garmin gelopen. Je kunt daarin van te voren ingeven hoe lang de interval afstand is en hoe lang de rust. Beide kunnen in afstand of tijd. Eerder deed ik dit op de stopwatch. De omrekening van de afstand naar tijd is een beetje een gok. Ik ging bij die berekening altijd uit van een snelheid van 14 km/u, maar uit de laatste log blijkt dat ik op de 1000 toch echt 15 km/u loop.

De grafiek aan de rechterkant is van de eerste 6 afstanden met weergegeven de 'pace' (snelheid in minuten per kilometer) en de hartslag in het rood. Heel mooi te zien is dat de hartslag in rust over de training langzaam oploopt. De hogere snelheid lag gemiddeld op 4:01 min/km.

Een klein nadeel van de Garmin is dat het bij de eenvoudige manier van invoeren van een interval training niet mogelijk is meerdere afstanden te mengen. Na het lopen van de 6x1000 heb ik opnieuw de interval training ingevoerd, maar dan voor 2x2000. Het zou wel aardig zijn om deze hele training ineens in een grafiek te kunnen tonen, maar dat kan nu niet.

Afgelopen zondag heb ik door de Achterhoek gelopen, een rondje van precies 20 kilometer. Zoals in de grafiek rechts wel te zien is ben ik lekker rustig begonnen en geƫindigd met tegen het einde eerst een rustige versnelling (er liep iemand voor me die ik bij wilde halen) en daarna een grotere versnelling. Het was echt fantastisch weer en super om te lopen. Ook de afstand ging er verbazingwekkend gemakkelijk in. De gemiddelde snelheid over de volle 20 km was 11,8 km/u.

Om deze week af te maken heb ik dinsdag twee rondjes om de Sloterplas gelopen. Ook weer lekker rustig begonnen, op 3/4 een versnelling en daarna, voor mijn doen, lang uitgelopen.

Als alles goed gaat weet ik zondag om 15:30 precies hoe ik er voor stond. Ben ik dan door de finish, dan heb ik een PR gelopen en dat is de missie weer geslaagd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten