Loper.ferrenzo.nl Home

zaterdag 4 augustus 2007

Strandloop in Wijk aan Zee

Afgelopen nacht waren we in Wijk aan Zee, er even lekker tussenuit. Er is geen mooiere plek om te lopen dan het strand. Het liefst de heenweg tegen de wind in en de terugweg met de wind in de rug. Je begint dan met een krachttraining en eindigt met een training op snelheid.

Omdat er een zuidwester wind stond ben ik vanuit Wijk aan Zee naar IJmuiden gelopen, tot aan het einde van de pier die de ingang van de haven afschermt. Deze route was een minuut of 10 te kort, daarom aan het einde van de training een stuk verder doorgelopen naar het Noorden.

Het aller lekkerste aan lopen over het strand is dat je aan het einde de zee in kunt duiken. Na een lange en zware tocht in de volle zon (voor zover sprake is van een volle zon om 8 uur 's ochtends) en met een enigszins oververhit lichaam. Dat is nog een een cooling-down! Oke, niet helemaal volgens het boekje, maar je voelt je daarna wel helemaal top.

Vandaag stond de volgende training op het schema:

  • 35 min in D1
  • 25 min in D2
Het stuk in D2 heb ik met de wind in de rug gelopen. Het was, vooral in het begin, erg moeilijk om de hartslag hoog genoeg (> 170) te krijgen. De snelheid was vreselijk hoog en het was zwaar om het tempo vol te houden. Door de grotere inspanning moet meer warmte het lichaam uit. Dit zorgt ervoor dat de hartslag vanzelf nog weer hoger wordt. Daarop volgend kan gelijk het tempo weer een tikje omlaag.

Of lopen op het strand voor de techniek goed is weet ik niet. Vooral op de zwaardere stukken, met zachter zand, loop je meer op platte voeten dan dat je afrolt en reactief loopt. Dit omdat je anders je kracht niet kwijt kunt. Daarom, en omdat het strand te ver weg is voor een doordeweekse loop, de volgende training maar weer op de weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten